Johanniterlaan 10c | 3841 DT | Harderwijk
0341- 275 542
harderwijk@ixtanoa.nl

Vrijwilliger | Rianne

Vrijwilliger | Rianne

Vrijwilliger zijn in Het Praktijkhuis is meer dan koffie schenken en afwassen. Als vrijwilliger ga je met jouw ervaring de deelnemers ondersteunen in hun persoonlijke herstelproces. Als je vrijwilliger wil worden bij Het Praktijkhuis gaat daar een traject aan vooraf. Rianne heeft dit als één van de eerste doorlopen en verteld hieronder haar verhaal.

Tweeënhalf geleden stapte ik heel verlegen samen met een begeleider van mij binnen bij een overleg voor Het Praktijkhuis. Ik durfde niet alleen daarom had ik mijn begeleiding gevraagd. Eerst durfde ik bijna niks te zeggen langzaam kwam ik op gang en gaf ik ook mijn mening op dingen.

Er was toen eigenlijk nog maar één ding duidelijk we wilden als groep van ervaringsdeskundigen graag een fysieke plek waar mensen kunnen komen die gerund wordt door ervaringsdeskundigen. In de weken daarna hebben we nog veel overleggen gehad. Ik voelde mij steeds meer op mijn plek. We wilden graag een plek creëren die ik vroeg had gemist in mijn herstel. Ook werd de naam Het Praktijkhuis werd officieel gekozen. Er werden groepjes gevormd ik kwam bij het groepje aanbod. We gingen kijken welke activiteiten er werden aangeboden in Harderwijk en wat er nog volgens ons zou mogen komen wat aansloot bij Het Praktijkhuis. Ik vond het gaaf om mijn ervaring in te kunnen zetten qua wat had ik gemist en wat had ik nodig gehad in mijn herstel.

Ik kwam er ook al snel achter dat ik in Het Praktijkhuis vrijwilligerswerk wilde gaan doen. De locatie werd niet veel later bekend maar die moest nog wel verbouwd worden. Ik heb ook mee mogen denken over de inrichting. Het duurde mij eigenlijk allemaal iets te lang, ik werd erg ongeduldig en was benieuwd naar het eind resultaat. Eindelijk was de verbouwing klaar en zouden we bijna mogen beginnen. Helaas gooide corona toen roet in het eten. Weer een tegenslag. De opening kon niet doorgaan en we begonnen met online activiteiten. Ik heb daar zelf best wel wat aangehad om toch in contact te zijn.

Na een poosje was het zover en konden we langzaam aan open gaan voor deelnemers. Ik mocht beginnen met vrijwilligerswerk. Ik ben toen echt terug gaan kijken naar mezelf en hoe ik gegroeid was. Ik kwam heel onzeker binnen en durfde bijna niks. Nu sta ik hier in Het Praktijkhuis zelfverzekerd en weet ik dat ik dit kan en durf ik mijn menig te geven. En als ik iets niet weet, kan ik altijd bij iemand terecht.

Ongeveer 2 weken geleden heb ik officieel het vrijwilligerscontract mogen tekenen. En mag ik iedere dag leren hoe ik het beter kan doen. Tweeënhalf terug had ik niet durven en kunnen dromen dat dit de uitkomst was. Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen en dat alle mensen die hier aan mee hebben gewerkt me hebben geholpen om te groeien.

Ik ben die persoon van toen niet meer. Dit opzetten heeft mij enorm geholpen in mijn herstel.

Iedereen bedankt die dit mogelijk heeft gemaakt!

Rianne

Rianne tijdens het ondertekenen van haar vrijwilligerscontract