Johanniterlaan 10c | 3841 DT | Harderwijk
0341- 275 542
harderwijk@ixtanoa.nl

Vrijwilliger worden?

Vrijwilliger worden?

Vrijwilligerswerk, leuk en uitdagend!

Het Praktijkhuis is een onderdeel van Ixta Noa, als vrijwilliger bij Het Praktijkhuis wordt je dus vrijwilliger bij Ixta Noa en lift je mee op de jarenlange kennis en ervaring van Ixta Noa. Onderstaande tekst is afkomstig van de site van Ixta Noa.

Vanwege de opstartfase waar Het Praktijkhuis zich nog in bevind kan het zijn dat het proces tussen aanmelding en daadwerkelijk vrijwilliger zijn iets anders loopt dan hieronder omschreven.


Je hebt ervaring met psychische problematiek en je hebt je problematiek inmiddels overwonnen, er op een gezonde manier mee om leren gaan, of je problematiek geeft geen hinder meer in je dagelijks leven. Wanneer je jouw ervaring wilt inzetten om anderen te ondersteunen in hun herstelproces… dan is werken bij Ixta Noa wellicht wat voor jou!

Als vrijwilliger ben je de drijvende kracht achter Ixta Noa. Je hebt met je kennis en ervaring grote toegevoegde waarde. Je kunt op tal van plekken binnen Ixta Noa aan de slag: in onze Praktijkhuizen, bij de begeleiding van zelfhulp- en nazorggroepen, als online begeleider, met voorlichting op scholen, in GGZ-instellingen, enzovoorts. Uiteraard sta je er niet alleen voor. We begeleiden je goed, je krijgt van ons een opleiding zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.

Wij stellen een aantal voorwaarden aan het doen van vrijwilligerswerk binnen Ixta Noa. Wanneer je vrijwilligerswerk wilt doen binnen Ixta Noa, dan is het belangrijk dat je:

  • Open bent over je eigen ervaringen en daar met gezonde afstand over kunt praten;
  • Voldoende zelfreflectie hebt;
  • Over goede communicatieve vaardigheden beschikt;
  • Samen kunt werken;
  • Bereid bent om te leren;
  • Bereid bent om de Ixta Opleidingen te volgen;
  • Minimaal een jaar inzetbaar bent;
  • Bereid bent deel te nemen aan werkoverleggen en intervisiebijeenkomsten;
  • Bereid bent om administratieve- en huishoudelijke taken uit te voeren;
  • Beschikt over voldoende tijd om de werkzaamheden uit te voeren.

Inwerkprocedure
We geven je de tijd, de kans en de ruimte om te ontdekken of je klaar bent om vrijwilligerswerk te doen binnen Ixta Noa. We hanteren hierbij een inwerkprocedure. Je start de Ixta Noa Opleiding met een periode van minimaal 10 dagdelen waarin je als vrijwilliger in opleiding kennis gaat maken met het praktijkhuis. We zien dit als een wederzijdse kennismaking, zodat je zelf kan ervaren of het vrijwilligerswerk bij je past en of je het leuk vindt om te doen. Wij kijken in deze periode vooral of je in staat bent om reflectief jouw eigen ervaring te delen en deze in te zetten. Wanneer je deze periode goed hebt doorlopen, kan je deelnemen aan de startmodule van de Ixta Opleidingen.

Ixta Opleidingen
De ‘Ixta op Start’ module is de eerste en verplichte module waarin je de basis leert van het werken met je eigen ervaring. Je leert hoe je jouw eigen ervaringsverhaal kunt vertellen, maar ook hoe je vanuit jouw eigen ervaring kunt reageren op de verhalen van anderen. De training bestaat uit een e-learning deel, een klassikaal deel en een praktijkdeel.

Nadat je deze module hebt gevolgd kun je je verder specialiseren door het volgen van één de andere opleidingen om aan de slag te kunnen gaan als ervaringsdeskundige vrijwilliger. Voor alle opleidingen geldt dat je eerst de ‘Ixta op Start’ module gevolgd moet hebben voor je deel kan nemen aan één van de andere opleidingen.

Lees hier meer over de Ixta Opleidingen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Ixta Noa via de mail of telefonisch: 088 498 26 62 of rechtstreeks met Het Praktijkhuis via mail of telefonisch: 0341-275 542