Johanniterlaan 10c | 3841 DT | Harderwijk
0341- 275 542
harderwijk@ixtanoa.nl

World Suicide Prevention Day 2020

World Suicide Prevention Day 2020

Ik val maar meteen met de deur in huis.

Bijna een decennium geleden belandde ik met een actieve doodswens op de plaatselijke crisisdienst. Waar iedereen in rep en roer leek, maar waar er wel een wachttijd van enkele dagen was voor ik terecht kon bij de crisisdienst vond ik het zelf niet zo spannend.

Gaandeweg mijn puberteit kwamen gedachten en soms zelfs verlangens naar de dood steeds vaker voor in de wirwar die in mijn hoofd was ontstaan. En ook gaandeweg was ik gaan geloven dat iedereen wel eens dood wilde. Maar wat het op dat moment van doorverwijzen naar de crisisdienst anders maakte was dat ik er op dat moment ook van overtuigd was dat men beter af zou zijn zonder mij.

In een helder moment op een donkerzwarte dag waarbij de plannen zeer concreet waren belde ik met mijn behandelaar. Dat had ze mij gevraagd te doen op het moment dat ik mijzelf echt niet meer vertrouwde. En dus belde ik, op wat later haar vrije dag bleek te zijn. Ze nam op, ging met mij in gesprek tot ik op een veilige plaats was en regelde wat zij vanuit haar professie moest regelen. En zo zat ik een dag later bij mijn huisarts en een aantal dagen later bij de crisisdienst. En al die tijd hield mijn behandelaar contact met mij.

Ergens had ik mijn hoop gevestigd op de crisisdienst, vanaf dat punt zou het goed moeten komen. Dat liep echter iets anders, het bezoek aan de crisisdienst werd voor mij zo’n traumatische ervaring dat ik daar eigenlijk nooit meer wilde komen. En was dat achteraf het startpunt van mijn herstel.
Deze ervaring leerde mij wel wat anders. Dat praten over zelfs de meest moeilijke zaken verlichtend kan werken als er niet vanuit verwijt, schuld of angst gereageerd wordt. Maar waar vanuit begrip steun en stilte naast iemand staan het verschil kan maken.

Nu bijna een decennium later werk ik als ervaringsdeskundige in dezelfde straat waar ik lang geleden naar de crisisdienst ging. Met mijn ervaringen en nabijheid mag ik mensen ondersteunen die soms ook worstelen met vergelijkbare donkere gedachten. Soms hoop ik dat ik de donkere gedachten aan de dood weg kan toveren, dat ik mensen de zon weer kan laten zien. Maar steeds meer besef ik dat mijn rol veel kleiner is en daarmee misschien juist veel groter. Ik kan er alleen maar zijn, soms fysiek in Het Praktijkhuis, en soms door de telefoon op te nemen zo als mijn behandelaar destijds bij mij deed.

💛 10 september is het World Suicide Prevention Day #WSPD2020 op deze dag worden op diverse (social) media een foto van een gele bloem geplaatst als teken van HOOP & HERINNERING ðŸ’›

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.